My Blog List

Powered by Blogger.

Followers

About Me

My photo
Sungai Buluh, Selangor, Malaysia

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

Sunday, August 5, 2012

penyusuan bayi di bulan puasa...


salam pada semua blogger.. dh lm agak nye aku xupdate blog sbb sebok sgt2 almaklumla dh ade anak ni... skang ni aku tgh keje sebab tu la ade masa tp untuk masak xde masa.. ke alasan je? hehehe... ape2 jelah...

skng ni alhamdulillah anak aku dh masuk 3 bulan.. sihat sgt berat pun dah cecah 6.5kg.. di bulan puasa ni mesti ramai kaum ibu yg full bf (breast feeding) risau takut kering.. tp sbnrnye xperlu risau.. semua tu bergantung kepada kita sbnrnye n niat yg penting.. hehehe termasuk la aku sndiri pun risau masa nk masuk bulan puasa almaklumla anak aku ni xnk susu botol n bagusla jumat duit sebab free.. hehehe

kat sini aku nk bg tips yg aku amalkan yg xseberapa ni la.. terpulang nk ikut atau x k..Yang pertama off course la fikiran kene positive.. jgn asyik dok risau susu xbnyk.. just pk susu kite banyak n cukup utk anak kite.. kedua untuk maklumat semua aku sahur xmkn nasi pun sebab en husband xlalu nasi dgn aku pun dh terikut.. setiap hari aku bangun sahur aku wajib minum milo sbb die bekalkan banyak nutrisi dlm badan ketika berpuasa n beri tenaga dan yg kedua makan buah kurma seeloknye mkn 7 biji tp aku hanya amik 3biji je sbb xthn manis.. klu para ibu boleh buat lg bagus... tu je yg aku amalkan dan skng dah 16hari berpuasa alhamdulillah aku still blehfull bf utk anak aku..


Monday, July 2, 2012

Permata hati mama


rasanye mcm dh lame tak update fb sebab maklumla ade kehidupan baru.. seronok sgt.. betul kata org anak adalah penyeru n pelengkap pd kehidupan pasangan suami isteri.. alhamdulillah bayi aku slamat di lahirkan pada 5 mei secara vacuum...  jam 12.30 tghari.. aku di induce sebab dh overdue seminggu.. anak aku di sambut oleh dr peribadi aku Dr. Mashitah.. di hospital alzahrah.. komen aku service di sane ok la.. not bad... hehehe.. next second child nk bersalin kat mane lak ek... hehehe...

sebenarnye maternity leave aku dh nak abis ikutkan jumaat ni aku dh start keje balik.. dan secara auto anak aku dh 2bulan cepat kn masa ni..anak aku nnt akn di jaga oleh nenek saudara en husband.. kire lega la hati ni... cume sedih sebab terpaksa tinggalkan si kecil ni..  mama kene cari duit untuk besarkan adam...   ha lupe lak nama anak aku adalah muhamad adam haiqal.. nama ni telah dipersetujui oleh aku n en husband.. hope dgn name yg kami beri ni sesuai dgn diri si kecil ni...  amin....

Thursday, May 3, 2012

overdue


haritu masa jumpe doc dah ade keputusan nye..doc kate bleh teruskam kandungan selama seminggu jer.. so tarikh akhir adelah pd 4 mei aku akn di masukkan ke hospital.. aku tanye doc xleh lame lagi ke.. doc ckp xnk amik risiko sebab nnt takut baby dh mkn najis dlm perut.. so if aku xsakit nk bersalin dlm tempoh seminggu tu aku mungkin akn di induce..


sakit normal atau induce???

klu boleh memang aku nk sakit normal.. xnak la smpai kene induce.. aku dh bnyak kan doa n minum air zamzam dan xlupe gak makan kurma.. ikut petua orang.. esok adalah chance yg terakhir klu xsakit gak memang dh aku ditakdirkan untuk induce jumaat pagi 8.30 pg lak tu.. tp aku redha janji aku n baby slamat.. so meaning by next week ni aku dh jd seorang ibu wah teruja nye...

ramai gak kawan2 aku yg tanye bler nk bersalin , ade yang tanye dh ke belum dan mcm2 soalan yang aku terima.. takpe la.. ni menunjuk kan kawan2 aku ni prihatin.. tq to all.. jawapan die last jumaat pg aku akn masuk ward k.. pape aku akn update k.. n tak lupe jugak doakan aku slamat... k tu yg paling penting n maafkan aku jika ape2 dosa yang aku dah buat same ada aku sedar atau x.. kite kan manusia xkan terlepas dr wat dosa..  n halal kan makan minum..

Friday, April 27, 2012

Tempoh 40 minggu sudah tiba......




Alhamdulillah harini genap sudah 40 minggu kandungan aku... tp stakat ni belum ade apa2 tanda bahawasanya aku akan bersalin pada hari ini.. hubby pun dah start cuti harini katanya bimbang takut ape2 hal berlaku... aku lak harini MC sebab kawan2 halau tak bagi keje... sedih nye...MC paksaan... Malam ni aku akan balik ke bangi... Oh lupa plak, aku tak jadi bersalin di Hospital damai atas sebab2 yg tertentu.. aku dah pun reg di hospital Al Zahrah perubatan islam.. Alhamdulillah dapat yg lagi better dekat dn rumah mak aku lak tu... jai tak la susah sgt nak ulang alik...

Rasa nye bile aku akn bersalin??? Esok adalah penentu sebab ade apoinment dgn doc... die akan check same ada aku bleh teruskan kandungan aku atau sebalik nya... aku harap dapat terusan sebab aku nak sakit normal kalau bleh... tak nak dgn paksaan...

Dah banyak aku search dalam internet  tanda2 nak bersalin... cara bersalin dgn rasa kurang sakit... dan mcm2 lagi... ade jugak aku tanye pengalaman2 bersalin dr group facebook.. tq to all mummies bagi banyak tips n masing2 nye pengalaman...

Tp kan sepanjang pengalaman mengandung adalah pengalaman yg paling indah sebenar nye.. Nanti dah bersalin nnt mesti rindukan zaman mengandung.. Tak caya... ha sape yang belum tu cepat2 la... kite akan rase dihargai especially En. husband la... nak bermanja2 nak merengek sume boleh.. nak makan ape?? pk je n cakap pasti dapat walaupun di tengah malam... hahahaha... Di kawasan public kebanyakan orang akn bagi keutamaan kepada kite.. Best kan... tp biasala tempoh sepanjang mengandung ni kan ade alahan die n cabaran yang perlu di tempoh n sabar... lagipun tuhan dah janjikan pada seorang wanita mengandung keistimewaan nye...  so tak perlu takut untuk mengandung...  insyallah sumenye akan selamat dgn izin allah...


Wednesday, April 18, 2012

check up terakhir


due aku jatuh pada 27 April dan doctor ckp nak buat check up pada 28 April if aku belum bersalin... tp aku agak maybe lambat.. sebab peru aku masih tinggi... timbangan berat baby aku pun dah cecah 3kg alhamdulillah sihat die rupenye...

malam semalam aku ade msg best friend aku tanye kabar die dah bersalin ke belum.. dah bersalin rupenye..tp baby die kecik jer 2.5 kg.. bler aku dengar cam teruja nak timang anak aku plak... eee tak sabar plak rase nye... takpe paling lambat lg 2 minggu aku harus bersabar... hope sume nye berjalan dengan lancar la kan... byak2 istirfar... bersedia dr segi mental n fizikal... insyallah...

Thursday, April 12, 2012

Menanti waktu




alhamdulillah harini dah genap 38 minggu usia anak aku... kata doktor dah menanti waktu.. sekarang ni aku banyak menghayati pergerakan die setiap hari.. die sgt aggressive.. kadang2 tu sampai penat... tp takpe janji aku tau die sihat kat dalam tu.. Teruja jugak la nak sambut baby ni maklumla yang pertama... hopefully sume nye berjalan dgn lancar.. insyallah..

Wednesday, March 21, 2012

Persiapan barang baby



Tadaa... lame tak update blog.. skang ni usia kandungan aku dah masuk 35 weeks cepat kan rase nye.. ni sume persiapan untuk bayi aku.. masa aku pack barang ni ade bau2 bedak, losyen and minyak panas untuk bayi.. tersa mcm tak sabar nak sambut kelahiran baby aku... kalau dihitung kire ade la 39 days lagi aku nak bersalin... takut tu mmang la ade cume ape2 pun nak tak nak kene tempuh jugak.. so bersedialah dr segi mental dan fizikal... chayook yani....

Friday, February 24, 2012

Rezeki Anak


Alhamdulillah kandungan aku dah cecah 31 minggu.. inggu depan dah genap 8 bulah... sekejap je kan. barang2 persiapan untuk baby dah siap... beg pun da siap packing... heheehhe... just in case kan. bleh trus cabut...  :) terase teruja sgt nak sambut kelahiran pertama...

Baru2 ni aku baru dapat ta my hubby nye insurance dapat cover untuk deliver di private hospital. Sokitorang decide nak book kat Damai Specialist Hospital. Hari Rabu lepas pada 22 Feb 2012 aku pergi sane untuk booking tmpat.. Service die cukup puas hati... mane tak nye kite bayar kan... hehhehe... mask saje dah kene wat check up... sampai aku bersalin...  memang syukur sgt dapat pegi ke private hospital.. ni di katakan rezeki anak... Happy...


Thursday, January 12, 2012

Subhanallah


Pada tarikh 12012012 (cantik tak tarikg) tak rancang pun nak g scan 3D tu.. tetibe je my hubby amik EL pastu ajak pegi san 3D aku pun ape lagi mesti la nak... pagi2 lagi pas breakfast aku n hubby g usha tempat yang paling murah untuk scan... maklumla poket tengah kering.. budget pun ikut yang kering la... Aku contact kawan2 aku kot2 diorng tau... aku dapat 3 tmpat atas bantuan kawan2 aku.. thanks t my friends... 4 klinik aku pegi hanye satu tempat je yang murah iaitu RM93 lokasi die di Klinik Family Dr. Wan kamariah di Setiawangsa. nak promot ni... Silala pegi bagi yang belum pegi.. untuk anak tu...hehehehe.
Dalam lebih kurang 15 minit aku tunggu.. tp yang best tu masa aku tunggu bkn aku yang berdepar baby aku lak yang berdebar tersa sgt jantung die bergerak laju tetibe...Ni siapa kan yang harus berdebar ni.. hehehe..

video
video

Doc tu orang kelantan... sporting sngt.. Die check semua.. termasuk otang, jantung, tulang die dan tangan die.. rase macam nak nagis pun ade bila doc ckp baby aku sihat sempurna..

Lepas puas die scan baru la die wat 3D.. hubby aku nampak teruja sgt... tgok habis2... Tp yang kelakar tu... die macam tau2 je orang nak amik gambar muka die.. dan2 je tutup muka... hahaha.. doc kate anak aku ni pemalu... Scan punya scan mcm2 aksi die wat siap isap jari.. main tali pusat la... dan yang paling seronok die g sujud nak solat dhuha kate doc la.. hahaha... tp yang penting muka kene tutup.. die sempat bukak kejap je..  bler nak amik gambar die dah tunduk kan muka die.. tak kisah la janji sihat...dan yang paling penting sronok nye bile ibu tengok kamu....

Tuesday, January 10, 2012

Berat badan naik mendadak


Ya allah esok aku nak pegi check up pregnant untuk yang ke empat dan usia die kandungan aku dh mencecah 6 bln... last month aku check berat ade naik sikit... mlm td aku timbang dgn penimbang aku ya allah terkejut besar aku naik makin teruk ke sebab penimbang aku ni dah biul... arap2 mcm tu la.... tambahan lak aku baru pas makan td.. tp kalau la betul tak tau nak ckp ape.. aku bkn makan kuat pun... tp berat naik macam kene pam dh mcm belon dah.. aku cube search dlm internet kot2 ade yang mcm aku ke kan... takde pun... mcm mane ni rase mcm tak kan g check up je sok.... huhuhu... perasaan ni tuhan je la yang tau.. malu pun ader... klu ade sape2 yang ade tips berguna sila2 la share yer... risau ni... ok ke  normal ke kandungan aku ni... ya allah.....

Sunday, August 5, 2012

penyusuan bayi di bulan puasa...

salam pada semua blogger.. dh lm agak nye aku xupdate blog sbb sebok sgt2 almaklumla dh ade anak ni... skang ni aku tgh keje sebab tu la ade masa tp untuk masak xde masa.. ke alasan je? hehehe... ape2 jelah...

skng ni alhamdulillah anak aku dh masuk 3 bulan.. sihat sgt berat pun dah cecah 6.5kg.. di bulan puasa ni mesti ramai kaum ibu yg full bf (breast feeding) risau takut kering.. tp sbnrnye xperlu risau.. semua tu bergantung kepada kita sbnrnye n niat yg penting.. hehehe termasuk la aku sndiri pun risau masa nk masuk bulan puasa almaklumla anak aku ni xnk susu botol n bagusla jumat duit sebab free.. hehehe

kat sini aku nk bg tips yg aku amalkan yg xseberapa ni la.. terpulang nk ikut atau x k..Yang pertama off course la fikiran kene positive.. jgn asyik dok risau susu xbnyk.. just pk susu kite banyak n cukup utk anak kite.. kedua untuk maklumat semua aku sahur xmkn nasi pun sebab en husband xlalu nasi dgn aku pun dh terikut.. setiap hari aku bangun sahur aku wajib minum milo sbb die bekalkan banyak nutrisi dlm badan ketika berpuasa n beri tenaga dan yg kedua makan buah kurma seeloknye mkn 7 biji tp aku hanya amik 3biji je sbb xthn manis.. klu para ibu boleh buat lg bagus... tu je yg aku amalkan dan skng dah 16hari berpuasa alhamdulillah aku still blehfull bf utk anak aku..


Monday, July 2, 2012

Permata hati mama

rasanye mcm dh lame tak update fb sebab maklumla ade kehidupan baru.. seronok sgt.. betul kata org anak adalah penyeru n pelengkap pd kehidupan pasangan suami isteri.. alhamdulillah bayi aku slamat di lahirkan pada 5 mei secara vacuum...  jam 12.30 tghari.. aku di induce sebab dh overdue seminggu.. anak aku di sambut oleh dr peribadi aku Dr. Mashitah.. di hospital alzahrah.. komen aku service di sane ok la.. not bad... hehehe.. next second child nk bersalin kat mane lak ek... hehehe...

sebenarnye maternity leave aku dh nak abis ikutkan jumaat ni aku dh start keje balik.. dan secara auto anak aku dh 2bulan cepat kn masa ni..anak aku nnt akn di jaga oleh nenek saudara en husband.. kire lega la hati ni... cume sedih sebab terpaksa tinggalkan si kecil ni..  mama kene cari duit untuk besarkan adam...   ha lupe lak nama anak aku adalah muhamad adam haiqal.. nama ni telah dipersetujui oleh aku n en husband.. hope dgn name yg kami beri ni sesuai dgn diri si kecil ni...  amin....

Thursday, May 3, 2012

overdue

haritu masa jumpe doc dah ade keputusan nye..doc kate bleh teruskam kandungan selama seminggu jer.. so tarikh akhir adelah pd 4 mei aku akn di masukkan ke hospital.. aku tanye doc xleh lame lagi ke.. doc ckp xnk amik risiko sebab nnt takut baby dh mkn najis dlm perut.. so if aku xsakit nk bersalin dlm tempoh seminggu tu aku mungkin akn di induce..


sakit normal atau induce???

klu boleh memang aku nk sakit normal.. xnak la smpai kene induce.. aku dh bnyak kan doa n minum air zamzam dan xlupe gak makan kurma.. ikut petua orang.. esok adalah chance yg terakhir klu xsakit gak memang dh aku ditakdirkan untuk induce jumaat pagi 8.30 pg lak tu.. tp aku redha janji aku n baby slamat.. so meaning by next week ni aku dh jd seorang ibu wah teruja nye...

ramai gak kawan2 aku yg tanye bler nk bersalin , ade yang tanye dh ke belum dan mcm2 soalan yang aku terima.. takpe la.. ni menunjuk kan kawan2 aku ni prihatin.. tq to all.. jawapan die last jumaat pg aku akn masuk ward k.. pape aku akn update k.. n tak lupe jugak doakan aku slamat... k tu yg paling penting n maafkan aku jika ape2 dosa yang aku dah buat same ada aku sedar atau x.. kite kan manusia xkan terlepas dr wat dosa..  n halal kan makan minum..

Friday, April 27, 2012

Tempoh 40 minggu sudah tiba......



Alhamdulillah harini genap sudah 40 minggu kandungan aku... tp stakat ni belum ade apa2 tanda bahawasanya aku akan bersalin pada hari ini.. hubby pun dah start cuti harini katanya bimbang takut ape2 hal berlaku... aku lak harini MC sebab kawan2 halau tak bagi keje... sedih nye...MC paksaan... Malam ni aku akan balik ke bangi... Oh lupa plak, aku tak jadi bersalin di Hospital damai atas sebab2 yg tertentu.. aku dah pun reg di hospital Al Zahrah perubatan islam.. Alhamdulillah dapat yg lagi better dekat dn rumah mak aku lak tu... jai tak la susah sgt nak ulang alik...

Rasa nye bile aku akn bersalin??? Esok adalah penentu sebab ade apoinment dgn doc... die akan check same ada aku bleh teruskan kandungan aku atau sebalik nya... aku harap dapat terusan sebab aku nak sakit normal kalau bleh... tak nak dgn paksaan...

Dah banyak aku search dalam internet  tanda2 nak bersalin... cara bersalin dgn rasa kurang sakit... dan mcm2 lagi... ade jugak aku tanye pengalaman2 bersalin dr group facebook.. tq to all mummies bagi banyak tips n masing2 nye pengalaman...

Tp kan sepanjang pengalaman mengandung adalah pengalaman yg paling indah sebenar nye.. Nanti dah bersalin nnt mesti rindukan zaman mengandung.. Tak caya... ha sape yang belum tu cepat2 la... kite akan rase dihargai especially En. husband la... nak bermanja2 nak merengek sume boleh.. nak makan ape?? pk je n cakap pasti dapat walaupun di tengah malam... hahahaha... Di kawasan public kebanyakan orang akn bagi keutamaan kepada kite.. Best kan... tp biasala tempoh sepanjang mengandung ni kan ade alahan die n cabaran yang perlu di tempoh n sabar... lagipun tuhan dah janjikan pada seorang wanita mengandung keistimewaan nye...  so tak perlu takut untuk mengandung...  insyallah sumenye akan selamat dgn izin allah...


Wednesday, April 18, 2012

check up terakhir

due aku jatuh pada 27 April dan doctor ckp nak buat check up pada 28 April if aku belum bersalin... tp aku agak maybe lambat.. sebab peru aku masih tinggi... timbangan berat baby aku pun dah cecah 3kg alhamdulillah sihat die rupenye...

malam semalam aku ade msg best friend aku tanye kabar die dah bersalin ke belum.. dah bersalin rupenye..tp baby die kecik jer 2.5 kg.. bler aku dengar cam teruja nak timang anak aku plak... eee tak sabar plak rase nye... takpe paling lambat lg 2 minggu aku harus bersabar... hope sume nye berjalan dengan lancar la kan... byak2 istirfar... bersedia dr segi mental n fizikal... insyallah...

Thursday, April 12, 2012

Menanti waktu



alhamdulillah harini dah genap 38 minggu usia anak aku... kata doktor dah menanti waktu.. sekarang ni aku banyak menghayati pergerakan die setiap hari.. die sgt aggressive.. kadang2 tu sampai penat... tp takpe janji aku tau die sihat kat dalam tu.. Teruja jugak la nak sambut baby ni maklumla yang pertama... hopefully sume nye berjalan dgn lancar.. insyallah..

Wednesday, March 21, 2012

Persiapan barang baby


Tadaa... lame tak update blog.. skang ni usia kandungan aku dah masuk 35 weeks cepat kan rase nye.. ni sume persiapan untuk bayi aku.. masa aku pack barang ni ade bau2 bedak, losyen and minyak panas untuk bayi.. tersa mcm tak sabar nak sambut kelahiran baby aku... kalau dihitung kire ade la 39 days lagi aku nak bersalin... takut tu mmang la ade cume ape2 pun nak tak nak kene tempuh jugak.. so bersedialah dr segi mental dan fizikal... chayook yani....

Friday, February 24, 2012

Rezeki Anak

Alhamdulillah kandungan aku dah cecah 31 minggu.. inggu depan dah genap 8 bulah... sekejap je kan. barang2 persiapan untuk baby dah siap... beg pun da siap packing... heheehhe... just in case kan. bleh trus cabut...  :) terase teruja sgt nak sambut kelahiran pertama...

Baru2 ni aku baru dapat ta my hubby nye insurance dapat cover untuk deliver di private hospital. Sokitorang decide nak book kat Damai Specialist Hospital. Hari Rabu lepas pada 22 Feb 2012 aku pergi sane untuk booking tmpat.. Service die cukup puas hati... mane tak nye kite bayar kan... hehhehe... mask saje dah kene wat check up... sampai aku bersalin...  memang syukur sgt dapat pegi ke private hospital.. ni di katakan rezeki anak... Happy...


Thursday, January 12, 2012

Subhanallah

Pada tarikh 12012012 (cantik tak tarikg) tak rancang pun nak g scan 3D tu.. tetibe je my hubby amik EL pastu ajak pegi san 3D aku pun ape lagi mesti la nak... pagi2 lagi pas breakfast aku n hubby g usha tempat yang paling murah untuk scan... maklumla poket tengah kering.. budget pun ikut yang kering la... Aku contact kawan2 aku kot2 diorng tau... aku dapat 3 tmpat atas bantuan kawan2 aku.. thanks t my friends... 4 klinik aku pegi hanye satu tempat je yang murah iaitu RM93 lokasi die di Klinik Family Dr. Wan kamariah di Setiawangsa. nak promot ni... Silala pegi bagi yang belum pegi.. untuk anak tu...hehehehe.
Dalam lebih kurang 15 minit aku tunggu.. tp yang best tu masa aku tunggu bkn aku yang berdepar baby aku lak yang berdebar tersa sgt jantung die bergerak laju tetibe...Ni siapa kan yang harus berdebar ni.. hehehe..

video
video

Doc tu orang kelantan... sporting sngt.. Die check semua.. termasuk otang, jantung, tulang die dan tangan die.. rase macam nak nagis pun ade bila doc ckp baby aku sihat sempurna..

Lepas puas die scan baru la die wat 3D.. hubby aku nampak teruja sgt... tgok habis2... Tp yang kelakar tu... die macam tau2 je orang nak amik gambar muka die.. dan2 je tutup muka... hahaha.. doc kate anak aku ni pemalu... Scan punya scan mcm2 aksi die wat siap isap jari.. main tali pusat la... dan yang paling seronok die g sujud nak solat dhuha kate doc la.. hahaha... tp yang penting muka kene tutup.. die sempat bukak kejap je..  bler nak amik gambar die dah tunduk kan muka die.. tak kisah la janji sihat...dan yang paling penting sronok nye bile ibu tengok kamu....

Tuesday, January 10, 2012

Berat badan naik mendadak

Ya allah esok aku nak pegi check up pregnant untuk yang ke empat dan usia die kandungan aku dh mencecah 6 bln... last month aku check berat ade naik sikit... mlm td aku timbang dgn penimbang aku ya allah terkejut besar aku naik makin teruk ke sebab penimbang aku ni dah biul... arap2 mcm tu la.... tambahan lak aku baru pas makan td.. tp kalau la betul tak tau nak ckp ape.. aku bkn makan kuat pun... tp berat naik macam kene pam dh mcm belon dah.. aku cube search dlm internet kot2 ade yang mcm aku ke kan... takde pun... mcm mane ni rase mcm tak kan g check up je sok.... huhuhu... perasaan ni tuhan je la yang tau.. malu pun ader... klu ade sape2 yang ade tips berguna sila2 la share yer... risau ni... ok ke  normal ke kandungan aku ni... ya allah.....
 

Mama... Ayah... Adam... and....... Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Buy Unlocked iPhone | Marital Affair | Blogger Templates